forskolejobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Forskolejobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Nya förskollärare måste klara 20 krav för att få legitimation

Förskollärare och lärare som tar ut sin examen efter den 1 juli 2011 måste gå en introduktionsperiod på ett år efter utbildningen för att bli legitimerade. De ska dessutom klara 20 kompetenskrav.

Kompetenserna delas in i fyra block: mötet med barnet, ledarskap, samverkan och ansvar för lärande och yrkesutveckling. För att bli legitimerad förskollärare krävs bland annat att man kan stimulera och utmana barns utveckling och lärande genom att erbjuda en god pedagogisk miljö.  Ytterligare ett krav på framtidens förskollärare är att de ska kunna bedöma och dokumentera det enskilda barnets behov, utforma undervisningen i linje med läroplanen och systematiskt reflektera över sin egen utveckling.

 

Under det introduktionsår som nyexade förskollärare ska genomgå kommer förskolechefen att bedöma lärarens framsteg. När introduktionsperioden är slut ska förskolechefen eller rektorn efter samråd med mentorn lämna ett skriftligt yttrande om förskolläraren är lämplig att undervisa och därmed kan få en legitimation från Skolverket. Om en förskollärare inte lever upp till alla krav kan introduktionsperioden förlängas, alternativt kan förskolläraren söka sig till en ny förskola för att påbörja en ny introduktionsperiod.

 

De nya kraven innebär en stor förändring jämfört med tidigare. De konkretiserar exakt vilka krav man kan ställa på en förskollärare och tydliggör också deras kompetens. Utifrån det perspektivet är legitimationskravet bra, även om det kan innebära en del praktiska problem i början.