forskolejobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Forskolejobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Förskollärare med lokal behörighet kan stå utan lärarlegitimation i framtiden

Var fjärde kommun har förskollärare som saknar examen. Det handlar många gånger om förskollärare som gått kortare påbyggnadsutbildningar eller som har läst enstaka högskolekurser.

När Lärarnas tidning frågade kommunerna om de har anställt lärare eller förskollärare utan examen svarade 24 procent av kommunerna att de har gett oexaminerade fast anställning som förskollärare. Runtom i landets kommuner finns alltså tusentals barnskötare som inte är berättigade till legitimation enligt de nya reglerna.

 

På förskolorna handlar det till två tredjedelar om barnskötare som läst in ett mindre antal högskolepoäng genom uppdragsutbildningar som kommunen investerat i. Skolverket menar att kommunerna har gett dessa medarbetare falska förespeglingar om framtida jobbmöjligheter, men tillägger att de ofta kan tillgodoräkna sig dessa poäng om de väljer att komplettera och läsa sig till en fullständig förskollärarutbildning.

 

I Oskarshamn har 52 barnskötare fått förskollärartjänster efter att ha läst mellan 45 och 90 poäng på högskolan. De får nu söka in på förskollärarutbildningen och bekosta sina studier själva. På Gotland fick däremot 31 barnskötare arbete som förskollärare efter att ha läst tre terminer på heltid i början av 2000-talet.