forskolejobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Forskolejobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Bullerproblem i förskolan kan leda till hörselnedsättningar

Tinnitus och hörselnedsättningar är vanligare bland förskolelärare än andra yrkesgrupper. Behovet av en bättre och mer ljuddämpad arbetsmiljö är stort. Det konstaterar Fredrik Sjödin, som nyligen lagt fram en avhandling i ämnet vid Umeå universitet.

Avhandlingen har genomförts i samarbete med sjutton förskolor, som fick svara på frågor om hur ljudmiljön påverkar personalens hälsa. Man gjorde även hörselundersökningar på personalen, som visade att många har hörselförsämringar. 31 procent av förskolepersonalen rapporterar att de har problem med tinnitus, jämfört med mellan 10 och 15 procent av övriga befolkningen.  Det finns ett starkt samband mellan antalet barn på varje avdelning och hörselproblem.

En fjärdedel av förskolelärarna uppger att de lider av utbrändhet, medan hälften anger att de arbetar under hög stress. Ett ökat antal arbetsuppgifter, varav flera av administrativ karaktär, bidrog till stressen, liksom barngruppens sammansättning.  Några av de åtgärder som testades inom ramen för projektet var mindre barngrupper, nya leksaker, utbildning av barnen i hur ljud påverkar dem själva och lärarna samt användande av vilorum för personalen.